Velikonoční táboření oddílů 14ky na Kosáku 14. – 18. 4. 2022

Zůčastnili se: Liška, Tonda, Doubravka, Vojta, Fanča, Martin, Diviš, Ctibor, Myš, Bety, Fanda, Téďa, Krtek, Muffin, Zdenda, Honza a krátce Zuzka, Hája a Josí
Zapsal: Muffin

Ve čtvrtek Jsme se sešli na hlaváku i s ostatními oddíly ze čtrnáctky. Byli tam Vpřeďáci, Uši i Arálie. Přímým vlakem jsme dojeli do Plané u Mariánských Lázní a tam nám Zdenda vzal batohy na přívěs. Zdenda vezl autem všechno, co bylo potřeba k táboření. Z Plané jsme šli asi 7 km na louku u Kosího potoka. Po příchodu jsme se hned pustili do stavění a do večera jsme postavili dvě týpka, pro nás a pro kmeňáky, a vybalili matroš.
V pátek ještě nebyl žádný společný program s ostatními oddíly, a tak všichni ostatní vyrazili na celodenní výlety. My jsme dopoledne dělali indiánská počítací dřívka, a dřevo na celý zbytek táboření. Po lahodném obědě (těstoviny s červenou) jsme se vydali na krátký odpolední výlet. Výlet jsme si užili, i když jsme došli jen do půlky plánované vzdálenosti. Začalo se totiž zatahovat, a já zapomněl zkontrolovat předpověď, a tak jsme se zbytečně rozhodli se dál nevzdalovat. Část si šla prohlédnout nedalekou štolu, a zbytek stavěl v lese domečky. Po návratu jsme se navečeřeli pórkové polévky, která byla přijata se znatelně menším nadšením, než oběd. Večer nás pozvali kmeňáci do týpí a Honza Farkač hrál na kytaru.
V sobotu jsme strávili dopoledne převážně střelbou z luků, vytáhli jsme terče ve tvaru zvířat, a obral jsem Myšáka o počítací dřívko (v sázce). Po obědě (Téďova bramboračka byla přijata nejlépe ze všech tří polévek). Odpoledne se konala společná hra připravená Drakem, kde jsme v postapokalyptickém světě sbírali relikty minulosti, abychom z nich vyrobili něco prospěšného. Drako tvrdil, že prý to nebude běhací, ale nakonec čas byl jeden z faktorů, a tak každá ze skupin, poskládaných napříč oddíly, musela popoběhnout, pokud chtěla vyhrát. Mě osobně ze špatných bot bolely chodidla, ale za třetí místo to stálo. Doubí a Bety místo hry s Hrochovou pomocí uvařily výborný guláš. Večer k nám do týpí přišli Vpřeďáci, a strávili jsme tak příjemný večer s kytarou.
Neděle byl den herního dopoledne, rozdělili jsme se na lakros (nejlepší), pasák, frisbee a možná míčbí. Myslím že hraní si všichni užili, a i když můj tým prohrál, tak jsem se seznámil se spoustou dětí z ostatních oddílů. Odpoledne došlo na velikonoční tradice. Holky si upletly pomlázky z prutů nasbíraných už v sobotu a my se pustili do barvení. Nejhorší bylo přemluvit kluky, aby nasbírali nějaké květy a vysvětlit některým že tráva, ani jehličí nestačí. Vajíčka jsme zabalili do punčochy s květinami, a všechny je opatrně naházeli do kotle s vodou a slupkami od cibule. Po uvaření chytly vajíčka krásnou hnědou barvu (ale jinak hnědou než měly předtím). Nedělní večeře byly bramborové knedlíky s cibulkou, ale zpoždění bylo značné, a když jsme dojedli bylo už pozdě. Navíc v pondělí se musí vstávat brzo, a tak jsme šli na kutě.
Velikonoční pondělí proběhlo tradičně a zároveň netradičně. V osm jsme vyhnali holky z týpí, a ty nás pak popoháněly bušením pomlázek do plachty. Když jsme pak konečně vyběhli nastalo klasicky koledování, a rozdávání pentlí. Když holky získaly všechny pentle s částmi šifry vydaly se pro poklad. Než se vrátily tak jsme my jen tak tak stihli přichystat hostinu. Hostina byla jako vždy vydatná, a jako vždy se mi z kombinace dobrot dělalo nedobře. Po hostině jsme rychle vše sbalili a naložili Zdendovi. Pak už jsme jen udělali rojnici a šli na autobus, ten se objednává na pondělí, aby se nezdržovalo cestou do Plané. Zádrhel byl v tom, že pro 80 lidí přijel jen jeden s kapacitou pod 40 lidí. Naštěstí byl pan autobusák milý a zvládli jsme se tam nacpat i s batohy. Pak už jen z Plané vlakem na Hlavák, pak domů a pořádně se umýt.

….fotky díky Zuzce a fotografům s oddílovým foťákem najdete tady

Posted in Kronika, Kronika 2022.